Аквариумни растения

Подбор
Когато избирате растения, подберете ги да са здрави, добре изглеждащи и да нямат увяхнали листа. Избягвайте китки които са започнали да нагниват - те се познават лесно при допир. Осигурете широко място на растенията, които изискват засаждане.

Засаждане на растенията
Веднага след покупка на растението, подкастрете най-дългите му коренчета. Това може да ви звучи странно, но част от корените просто умират когато растението се присади, самото растение ще развие корените си много по-бързо ако те са предварително подкастрени. Разровете малка дупка в пясъка/грунда, поставете растението и допълнете с пясък - това е доста по-добър вариант от директното подпъхване където може да се повреди растението. Преди да прибавите растението към аквариума го измийте с чиста вода. Това ще премахне счупените листа, развалините и нежеланите гости като охлюви и ларви на насекоми.

Ако използвате дънен (под-пясъчен) филтър и искате да развивате растения е добре да използвате саксийки за засаждане. В този случай особено ефектно изглежда китка от Vallisneria.

Малки кутийки от маргарин, сладолед, малки саксийки или чашки от кафе са идеални за целта. Просто пробийте дъното и ги напълнете до полoвина със субстрат(почва) като допълните с пясък.

Дупките на дъното на саксийките позволяват водно течение да попречи на субстанцията да стане анаеробна и да се отдели хидроген сулфид. Това се разбира бързо по неприятния мирис на развалени яйца. Не само че мирише лошо, но също така това е много токсично за рибите.


Групиране
Груповото засаждане се оказва много по-ефективно от аранжировката на единични видове. Преди да започнете със засаждането, начертайте план в който групирайте растения с приблизителен растеж и височина. Така след засаждането след като израстъците се установят цветовета и листата ще се преплетат и създадат фантастичен ефект.

Растения, които изглеждат добре засадени по единично са Nympheas и някои видове Echinodorus и Aponogentons. Те имат много голяма листна структура и изглеждат великолепно засадени в аквариум използващ насочена светлина.


Декорация
Някои растения като Java moss, Anubias, Java fern и Riccia могат да се прикрепят към дървета за постигане на природен ефект.

Как да направите това: Вземете блатно дърво и увийте растенията около него с конец или тънка рибарска корда.

За Java папрата и Anubias е нужно да прикрепите ризозома им към дървото, докато Java мъха и Riccia трябва да се пристегнат.

След седмица две растенията ще пораснат до такава степен че ще покрият прикрепящите ги нишки. Java мъха е великолепен за първоначално установяване на аквариума, а прикрепянето му към декорациите помага да се създаде един натурален вид на аквариума.

Подкастряне
Не се страхувайте да подкастрите растенията си. Много растения растат по-добре ако от време на време биват подкастрени. Това не само дава начало на един по-здрав и силен разтеж, но прави аквариума ви да изглежда като нов. Израстъците, могат да бъдат засадени отново в същия аквариум, или да се изместят в други(на приятели.

Почва
За успешно развитие на растенията, се използва дънна(почвена) основа. Много растения изискват специално дънно отопление, чрез отоплителни кабели. Така се създава топло течение, което преминава през дънния слой на аквариума. Това течение носи със себе си кислород и богата на хранителни вещества вода към пясъка, където се използват от корените на растенията.

Суплементи - допълнителни вещества
За допълнителен растеж можете да поставите под корените на определени видове растения концентрирани таблетки с растителен почвообогатител. За големи растения като Nymphaes или Echinodorus те са идеални като помагат да се получи по-голям растеж и по-качествени листа. Ако в аквариума няма течение допълнително поставените прахообразни вещества ще се измият, което води до проблеми с качеството на водата. Фирми доставчици на подобни суплементи са Sera, Bioplast и Dennerle.

Светлина
Светлината е от първостепенно значение за живота на вашите растения. Нужно е да доставите не само подходящ светлинен интензитет а и точен спектър на излъчване. Най-добрия спектрален баланс трябва да бъде близък до натуралната дневна светлина.

Това може да бъде лесно постигнато ако се използват множество различни лампи.

Комбинация от "жълтите" пури на Hagen Sun-Glo, "розовите" Hagen Aqua-Glo и Gro-lux ще ви помогнат да осигурите най-добър светлинен баланс. Тези лампи имат нисък интензитет на излъчване, затова е нужно да се използват с рефлектори. Ето някои примери: аквариум с дължина 30см. се нуждае от две пълноспектърни пури с рефлектори, 40 см. от три, 45см. се нуждае от поне четири такива. Съществуват и пури с балансиран светлинен изход са достъпни от фирма Tru-lite, но са сравнително скъпи.

Размножаване на растенията
Някои растения могат да бъдат внимателно разделени с помощта на нож. Всяко растение, което расте от риозом като Aponogenton, Anubias и Acorus може да бъде разделено и засадено другаде. Помнете че растението трябва да бъде възрастно. Чрез внимателен оглед открийте израстъците растящи далеч от оригиналния ризом. След това ги изрежете и присъдете внимателно. Вашето ново растение ще расте доста по-щастливо.


Алги
Определени видове алги(зелените) се развиват заради излишъка на хранителни вещества, затова бързо обрасват аквариумите с малко растения. Здравословното развитие на растенията не само изглежда фантастично, но и пречи на развитието на алги.

В началото използвайте бързо растящи растения, примерно Hornwort. Когато израстнат окастрете ги така че абсорбираните от растението хранителните вещества да се премахнат от аквариума. Когато условията в аквариума се подобрят, ще се подобри и растежа на растенията. За да ги пазите в тип-топ условия прибавете малко течен почвообогатител.


Въглероден Диоксид
Начина по който растението се храни е от огромна важност за доброто му развитие. Въглеродния диоксид е жизненоважен за растителния цикъл защото играе важна роля във фотосинтезата. Аквариума има натурален запас на СО2, но силната аерация и филтрация освобождават наличието на CO2 от водата. Затова добавката от въглероден диоксид СО2 помагa за получаването на здрав и силен растеж.

Системи, създадени специално за растеж на растения са с малка филтрация, нямат въздух а устройство добавящо СО2 към аквариума. Някои системи инжектират СО2 под голямо налягане докато други разчитат на бавната му дифузия във водата.

Независимо каква система избирате да използвате ефекта върху растенията е удивителен.

 

Източник: newiaqua





{START_COUNTER}